Selecteer een pagina

Wanneer je dan eindelijk wat hebt uitgevonden moet je nog maar zien of het aanslaat. Of wanneer het aanslaat. In een ander leuk boekje dat ik in de Emmaus vond staan de patent-hoogtepunten van de twintigste eeuw. En daar staan een hoop grappige dingen in. Iets wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat Monopoly en Scrabble gepatenteerd zijn. Meccano kan ik me wel wat bij voorstellen, maar bordspellen had ik niet verwacht.

In het boek staan de patenten op volgorde van publicatiedatum, dus de oudste patenten lees je het eerst. En toen ik zo door het boek heen bladerde viel me op dat sommige patenten een stuk ouder zijn dan ik had verwacht, terwijl andere patenten juist weer veel jonger waren. Hieronder een paar voorbeelden.

Huishouden

• De airco – 1904
• Elektrische wasmachine – 1909
Stofzuiger – 1901
Deze vind ik opvallend omdat ze allemaal veel ouder zijn dan ik dacht. Niet al deze patenten herken je direct als de apparaten die in je huis staan. Dat komt doordat patenten een ‘idee’ vastleggen, niet perse een vorm. Misschien is de eerste uitwerking wel niet de beste. In ieder geval zullen deze uitvinders er waarschijnlijk niet zoveel aan verdiend hebben als je zou verwachten, omdat het commerciële succes veel later kwam.

Auto

• De parkeermeter– 1938
• De autogordel – 1962
• Het stuurslot – 1987
Blijkbaar vonden we het belangrijker dat we langparkeerders een boete konden geven, dan dat ze veilig zaten. Of dat hun auto werd gejat!

 

Electronica

• De fax – 1843
• Windmolen (windturbine)- 1982
Opwindradio – 1993
Bij de fax staat echt 1843 ja. Geen typefout. Hierbij gaat het dus duidelijk meer om het principe van de fax, dan om het apparaat dat nu op kantoor staat te verstoffen.
De fax bestond eerder dan de telefoon. En een van de eerste dingen die ze er mee deden was blijkbaar Wanted-posters rondsturen. De windmolen en opwindradio komen voor mijn gevoel dan weer heel laat.

Duurt het nog lang?

https://www.google.nl/patents/US2118318

De ene uitvinding wordt meteen opgepikt, terwijl het voor andere veel langer duurt. In dat geval komt de uitvinding vaak gewoon te vroeg. Voor de airco was het idee bijvoorbeeld goed, maar nog niet op een praktische manier uit te voeren. Na veel verbeteringen (die dan ook gepatenteerd worden) kan het dan uiteindelijk wel aanslaan. Wat ook niet helpt is dat nieuwe dingen vaak ook duur zijn om te maken. Pas na veel oefening kan het op grotere schaal gemaakt worden, waardoor het goedkoper wordt.

Wanneer moet je een patent nemen dan? Zolang het patent loopt ben jij de enige die er commercieel gebruik van kunt maken. Maar het commerciële succes kan dus pas tegen het einde van de looptijd beginnen, en dan is het maar de vraag of je je investering wel terugverdient. Aan de andere kant wil je ook niet dat iemand anders het patent voor je neus wegkaapt.

Daarmee is patenten aanvragen ook goed in een glazen bol kunnen kijken.