Selecteer een pagina

“Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic” (Als een technologie voldoende ver ontwikkeld is, dan is hij niet meer te onderscheiden van magie)
– Arthur C. Clarke

Vorige week ervoer (ervaarde?) ik het zelf. Heb je even? Het heeft te maken met het maken van muziek op onverwachte manieren. Maar voordat ik begin moet je eventjes dit bekijken. Omdat het hilarisch is. En omdat ik het zometeen nodig heb.

Ik kan hem helaas niet in deze pagina zetten, dus even hier klikken en daarna gauw weer terugkomen!

OK, we kunnen weer verder!

Muzikale rallyauto

Toen ik dit filmpje voor het eerst zag heb ik hem denk ik wel 100 keer gekeken. OK Go, getting/wanting:

Ik kan er nog steeds uren naar staren. Het is fantastisch hoe ze het hele parcours op hebben gezet en de timing precies juist hebben gekregen om zo het hele nummer te kunnen ‘spelen’ met een rally-auto. Ik vind het een uitvinding, het is techniek, maar het is geen magie. Want ik begrijp wat er gebeurt, dat ze de gitaren vast hebben gezet op het juiste akkoord, dat ze verschillende lengtes buis hebben gebruikt, etc. Ik kan het niet zomaar nadoen, maar ik snap het.

Muzikale knikkers

Een maandje geleden kwam ik de Marble Machine tegen van Wintergatan.

Ook fantastisch, en ook vakwerk. Een grote houten constructie die met behulp van knikkers muziek speelt. Maanden heeft hij lopen knutselen om het allemaal precies op de maat te krijgen, nadat hij inspiratie op had gedaan in Speelklok tot Pierement in Utrecht. Ik heb er ontzettende bewondering voor, ik wou dat ik hem zelf in de kamer had staan (niet tegen Merel zeggen!), maar het is ook geen magie. Ze hebben er zelfs een zwarte knikker tussen gedaan om het proces makkelijker te kunnen volgen.

Muzikale magie

En toen zag ik dit. En voor mij was dit pure magie.

‘Jawoor’ hoor ik je denken, ‘onder welke steen heb jij geleefd? Dat is gewoon een iPad met een muziekapp’. Ja maar ef serieus. Toen ik het filmpje opende had ik geen idee waar het over ging. Soms heb je dat. Ik zie een vinger over een beeld heen vegen. En er is muziek. OK. Opeens ontdek ik dat de vinger de muziek niet volgt, maar maakt. Maar ik begrijp niet hoe. Er is geen automatische achtergrondbeat, elk geluid wordt gemaakt door de bewegende vinger. En ik reageer precies als bovenstaande aap op de goocheltruc. (Vooral rond 0.45 seconden)

Ik kijk alle filmpjes die ik ervan kan vinden. En dan, helaas, neemt de magie een beetje af. Hoe beter je kijkt, hoe meer je begrijpt wat de bewegingen doen. Ik probeer het op een iPhone, en het werkt fantastisch. Maar net als met de oom die een euro uit je oor trekt, na 50 keer begin je het door te krijgen. Het is niet echt magisch meer. Ook al weet je niet precies hoe het werkt. De app zit geniaal in elkaar.

Magie en de innovatieve stap

Maar die eerste ontmoeting was pure verbazing. Misschien komt het omdat het (de elektronische muziek) mijn gebied niet is en ik de laatste ontwikkelingen niet ken. De techniek was ‘advanced’ genoeg om (even) niet meer te kunnen onderscheiden van magie. Ik denk dat dit veel te maken heeft met de inventieve stap die nodig is voor een patent. Iets dat zo onverwacht of uit zo’n rare hoek komt dat je het niet aan ziet komen. Het is, misschien voor eventjes, magie.