Selecteer een pagina

Ik ben op het moment een boek aan het lezen over de ontwikkeling van de eerste computers. Iets dat ik er in tegenkwam is dat bijna alle uitvinders van de computer wel iets met muziek hadden. Ze zongen tijdens het werk of speelden viool of piano tijdens het nadenken. En niet veel later speelden ze dus ook computer.

De allereerste ‘computers’ waren compleet mechanisch en maakten een oorverdovende herrie. Maar hoe geavanceerder de computers werden, hoe minder geluid ze maakten. In het begin werkten ze nog vooral met mechanische schakelingen en hoorde je bij elke bewerking een hard geklik.

Een oorverdovende stilte

http://www.hnf.de/nl/museum/die-erfindung-des-computers/eniac-der-erste-roehrenrechner-im-massstab-11.html

Maar nieuwere onderdelen maakten steeds minder geluid. Daardoor konden de mensen die met de kamervullende apparaten werkten niet meer goed horen waar de computer mee bezig was. Om daar iets aan te doen gaven ze de computer lampjes en luidsprekertjes, zodat je toch kon volgen wat hij aan het doen was.

En wat geluid maakt, daar zit muziek in! Dus al snel werd er Bach en Beethoven gespeeld. Dat gebeurde niet alleen op de luidsprekertjes,  maar op een gegeven moment ook op de ponsmachines, de printer waar het resultaat uit kwam. Die waren er dan dus weer niet voor gemaakt. Ik kan er helaas geen opname van terugvinden, maar het schijnt volgens de auteur van het boek een hoop herrie te zijn geweest.

Ja maar daar is het niet voor gemaakt!

Dat lijkt veel te gebeuren: muziek maken met elektrische apparatuur die er eigenlijk niet voor gemaakt is.

Bijvoorbeeld met matrix printers of floppy disk drives:

https://www.youtube.com/watch?v=yHJOz_y9rZE.

En natuurlijk lasers en Tesla coils

Of een heel electronica orkest

Taakbeheer

Van een manier om de status van de computer te volgen naar een concert in een zwembad.

Daar zit je dan.

Met je taakbeheer.

Daar zit geen muziek in.

Saaaaaaai