Selecteer een pagina

De baas hier in huis vroeg mij laatst waarom computers zo vaak updaten. En dan vooral op het moment dat je snel even iets op moet zoeken. Ik weet niet of dat nou echt een uitvinding is. Misschien een uitvinding om geduld te oefenen? Even de zen-spier trainen?

Even tussendoor: De titel ‘de baas hier in huis’ werd mij trouwens aangedragen door de baas hier in huis. Zoals je ziet is het een vrij nauwkeurige omschrijving.

In ieder geval kan elke uitvinding altijd verbeterd worden. Voor elke iPhone is er een update, meestal in de vorm van de iPhone 2. In het stukje van vandaag wilde ik een update geven van een aantal van de vorige stukjes. Dingen die ik heb ontdekt sinds het schrijven van de stukjes en nog graag even wil delen!

Een Echte Uitvinder

Hier is het oorspronkelijke artikel

Ik denk dat ik weet waarom die meneer bovenaan dat artikel zijn bedrijfje Tesla genoemd heeft. Ik dacht eerst dat het alleen te maken had met het feit dat ze elektrische auto’s bouwen, en dat de motors die ze gebruiken gebaseerd zijn op het ontwerp van Tesla. Maarja, dat zijn zo’n beetje alle moderne elektromotors, dus is dat nou zo’n goede reden?

Tot ik een tijdje geleden de autobiografie van Tesla las (sowieso een aanrader!). Die is in 1919 gepubliceerd in de Electrical Experimenter. Daarin kwam ik het volgende stuk tegen:

As early as 1898 I proposed […] an automotive carriage which, left to itself, would perform a great variety of operations involving something akin to judgement. But my proposal was deemed chimerical at that time and nothing came from it.

Oftewel, Nikola Tesla had in 1898 een voorstel voor een zelfrijdende auto. Vergelijk dat maar eens met de update die Tesla (het bedrijf dus) onlangs heeft uitgebracht: Tesla Autopilot

Gewoon de hele trein optillen!

Hier is het oorspronkelijke artikel

WC dilemma’s? IKEA zegt waar het op staat!

IKEA legt even uit hoe het zit met de twee WC knoppen

Downloaden via de radio

Hier is het oorspronkelijke artikel

In Alles moest nog worden uitgevonden beschrijft Cordula Rooijendijk het ontstaan van de computers en de rol daarin van de Nederlandse computerbouwers. Tegen het einde van het boek kwam ik ineens dit tegen:

“In het wekelijkse NOS programma Hobbyscoop werden vanaf het einde van de jaren zeventig programma’s verstuurd, geschreven in BASIC, en die nam Fran op.”

Downloaden via de radio kon in Nederland dus ook! Ik heb ernaar gezocht maar heb nog geen geluidsfragmenten terug kunnen vinden. Gelukkig kan degene die Cordula daarover interviewt een goede impressie geven:

“Hoe zo’n programma klonk doet Frans me even voor: riepiepiepiepiepiep, riepiepiepiepiep, riepiepiepiepiep. En dat dan drie, vier, vijf minuten lang.”

Om er in een voetnoot nog aan toe te voegen

“Elektuur verkocht ook programma’s op lp’s, voor vijf gulden per stuk.”

Programma’s. Op lp’s. Wauw.

Een Echte Uitvinder (2)

Hier is het oorspronkelijke artikel

Een leuk weetje, al heeft deze meer te maken met Tesla het bedrijf dan Tesla de persoon. De eerste elektrische auto is gebouwd in…

1837

Door Professor Stratingh uit…

Groningen!

De eerste elektrische auto

Foto van de RUG

“Uitvinder, maar dat bestaat niet”

Hier is het oorspronkelijke artikel

Nog één plaatje van mijn grote held dan:

Gauw afkloppen