Selecteer een pagina

Als je me vroeger had gevraagd wat ik wilde worden, was mijn antwoord altijd: ‘uitvinder’! Ik wilde mijn leven besteden aan het maken van rare apparaten die de meest fantastische dingen deden. Net zoals verstrooide stripwarhoofden als Willie Wortel en Guust Flater.

williewortel

Het is Willie Wortel, De Uitvinder.

Totdat iemand me vertelde dat ‘uitvinder’ geen beroep was. Ik denk dat ik een jaar of tien was. Ik herinner me nog steeds mijn teleurstelling, al vraag ik me af of ik daar iets van heb laten merken. Daar ging mijn toekomstbeeld. Niks de hele dag prutsen met apparaten en constructies, robots maken die je tanden poetsen, geld drukken, bomen planten en wolken verplaatsen (en het liefst allemaal tegelijkertijd).

Ik geloof dat ik daarna de vraag nog een paar keer heb beantwoord met: ‘uitvinder, maar dat bestaat niet’. Ik bleef Donald Ducks en Flaters lezen, nog steeds smullend van de geweldige chaos die elke keer ontstond nadat een uitvinding zijn eigen leven was gaan leiden. En de hamer die toch altijd de oplossing bleek te zijn voor alle problemen.

Een echte uitvinder

Zelf ben ik de wetenschap ingegaan, ik weet niet of mijn uitvindersverleden daar iets mee te maken heeft gehad. Ik ben één keer iemand tegengekomen die dicht bij mijn ideaalbeeld van een uitvinder kwam. Tijdens een excursie naar Philips kregen we een demonstratie van een wat oudere man. Voor zover ik begreep knutselde hij voor zijn werk met apparatuur en onderdelen. Een groot deel van wat hij liet zien had inderdaad een hoog Willie Wortelgehalte. Ik neem aan dat veel ervan nooit een consumentenproduct is geworden.

Maar ik ben er van overtuigd dat dit, net als in de wetenschap, helemaal geen probleem hoeft te zijn. Vaak gaat het om het proces, het inzicht, of het spelen met een gedachte. Niet alles hoeft perse een einddoel of product te hebben voordat je er mee begint.

En dat is wat ik in dit blog wil gaan uitzoeken (uitvinden?). Wat is een uitvinding? Wat zijn de eigenschappen van een uitvinder? Wie zijn die uitvinders? Omdat ik zelf in de wetenschap zit zullen hierbij een hoop wetenschappers langskomen. Maar dat wil niet zeggen dat alleen wetenschappers uitvinders kunnen zijn!

guust