Selecteer een pagina

Waar is dit knopje voor?

De Aurora Optima. 14k. Mooi hoor!

Vroeger zat ik altijd te prutsen met spullen. Draaien, schuiven, trekken, duwen, buigen. Uit elkaar halen. Wat zit er in? Wat kan het allemaal? Wat gebeurt er als je hier aan draait of daar op drukt? Ik weet nog dat we een keer bij de overburen op bezoek waren. Op tafel lag een pen, die ik al snel in mijn handen had. Het was een mooie groene pen. Klik, klik, draai draai, buig, klik, draai, klik, schroef, schroef,

‘krak’

Zo’n moment dat je het ineens heel, heel, heeeeeeel erg warm krijgt. Zo’n golf van hitte die ergens uit je buik komt en dan razendsnel naar het topje van je hoofd trekt. Want iets uit elkaar halen is vaak niet zo ontzettend moeilijk. Maar weet je zeker dat het ook weer terug ín elkaar kan? Snel om je heen kijken of iemand het gezien heeft.
Of het met die pen nog goed is gekomen weet ik niet meer. Maar dat gevoel weet ik nog heel goed. Want ik had het gisteren weer.

We hebben een nieuwe laptop gekocht

De oude hing aan de life-support: de batterij zat er niet meer in dus hij moest continu aan de lader. Het was meer een ‘computer die je op verschillende plekken in je huis kunt zetten (zolang het maar in de buurt van een stopcontact is)’ dan een laptop. Maarja, als ik een laptop koop, wil ik natuurlijk graag weten wat er in zit! En na 2 keer opstarten weet ik het zeker, die harde schijf is veeeeeel te traag! Dat kan zo niet! Daar moet een SSD in!

Dus ik pak een schroevendraaier en draai alle schroefjes uit de onderkant en morrel wat aan het plastic. Niks hoor. Geen enkele beweging. Ook geen handig klepje waardoor ik zo bij de harde schijf kan. Nu wordt ik een beetje zenuwachtig. Ik google wat, en zie dat je het hele toetsenbord los moet ‘klikken’ en er helemaal uit kunt tillen. Dan moet je wel eerst binnenin drie kabeltjes lostrekken. OK, dit is wat ingrijpender dan ik had gehoopt. Maar we gaan door! Met een bankpasje wurm ik het plastic open, wonderbaarlijk genoeg zonder iets te krassen of af te breken. Of mijn bankpas te slopen natuurlijk.

Ik gluur onder het toetsenbord. Ha, die harde schijf, daar kan ik ook wel bij als ik die kabeltjes lekker niet los maak! Maar als die kabeltjes nog vast zitten dan kan het toetsenbord niet helemaal omhoog. Dus moet ik mijn schroevendraaier er schuin tussen steken om bij de schroefjes van de harde schijf te komen. Ik doe de achterste als laatste. Ik draai hem los, pak hem beet, en dan …

‘TIK’

Valt hij precies tussen een heel klein gaatje tussen het moederbord en de onderkant. Je weet wel. Dat ene gaatje waar hij wel in kan, maar niet meer uit. Ik krijg het opeens heel, heel, heeeeeeeeeeeel erg warm.

Pruts pruts pruts KRAK

De laptop is twee dagen oud

En er ligt nu een schroefje onder het moederbord. Zeker weten op een plek waar hij kortsluiting gaat maken als ik de laptop aanzet. Leg dat maar eens uit aan de klantenservice!
Waarschijnlijk kun je raden hoe mijn volgende 20 minuten er ongeveer uit zien. Magnetische schroevendraaiers (is dat handig in een laptop? Ik weet het niet!?!?!), pincetten (net te groot!!), ondersteboven schudden met de laptop (niet laten vallen!!!!).

Helpt niet.

Dan maar de allerlaatste optie: de kabeltjes moeten los. En dan kom ik er dus achter dat die kabeltjes heel gemakkelijk los en vast gaan. En dat ik het toetsenbord er dan gewoon uit kan tillen. En dat ik dan meteen bij het schroefje kan. Niks aan de hand.

Maar ik zweet wel. En ik weet ook al dat het de volgende keer weer precies zo gaat.

Snel dichtschroeven

en dan gauw douchen.