Selecteer een pagina

De Hoofdwerker heeft een nieuwsbrief. Je kunt je inschrijven via dit formulier om elke vrijdag een korte mail te ontvangen met dingen die ik de afgelopen week heb meegemaakt of gelezen en die ik graag met jullie wil delen.

Exclusieve content! MIS NIKS!!

Maar een echte Hollander wil natuurlijk eerst proeven voordat hij koopt. Dus daarom hier, speciaal voor jullie een voorbeeld-nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Creatieve AI

Computers zijn heel goed in opdrachten uitvoeren. Het gangbare beeld is dat ze misschien wel slimmer kunnen worden dan mensen. Maar kunnen ze ook creatief zijn? Vaak wordt aangenomen dat echte creativiteit menselijk is.

Met de groei van kunstmatige intelligentie komen er steeds meer voorbeelden die dit beginnen tegen te spreken. Onlangs werd er een kunstwerk geveild bij Christie’s voor 432.500 dollar. Het schilderij is gemaakt door een AI. Vervolgens ontstond er een discussie over wie nou eigenlijk de credits (en de centen) voor het schilderij moest krijgen.

De software die het schilderij heeft gemaakt was namelijk al grotendeels gemaakt door AI-expert Robbie Barrat, die daarmee al vergelijkbare schilderijen maakte. Het verkochte schilderij kwam echter van het kunstcollectief Obvious (toepasselijke naam). Maar uiteindelijk heeft de software de schilderijen gemaakt.

Is de AI dan echte schilder?

Van Speelklok tot AI

Deze week was ik in Museum Speelklok voor de tentoonstelling Muzikale Robots. Als je nog nooit in Speelklok bent geweest kan ik het zeker aanraden, als je het museum al kent dan voel je hem misschien al aankomen: speelklokken zijn ook robots. De nieuwe expositie is dus vooral een uitbreiding op de bestaande collectie.

Veel van deze muzikale robots zijn van het type opdracht-uitvoeren. De muziek wordt gecomponeerd door mensen en uitgevoerd door robots. Ik vond het zelf echt interessant worden bij twee voorbeelden waar AI werd ingezet om nieuwe muziek te componeren.

De eerste was ‘Marius’, een interactieve opstelling waarmee je samen met een computer muziek kon maken. Je mag spelen wat je wilt op een groot keyboard, en de computer begint met je mee te spelen. Geen bestaande muziek, maar gegenereerd op basis van wat jij aan het doen bent.

De tweede was Shimon, eigenlijk hetzelfde idee maar dan een stuk geavanceerder. Deze robot is gebouwd op de Universiteit van Georgia en kan zelf componeren of samenspelen. In het museum werd dit live op een podium gedaan. Kijk vooral het filmpje hieronder, of lees meer hier.

Aiaiaiai

Wordt je al gek van al die AI? Dan even deze fijne mensenmuziek!

Dat was hem weer, tot volgende week!

Groeten,

Mikal

Leuk? Ook ontvangen? Schrijf je dan nu in!