Mijn favoriete uitvinder had een uitvinding die in bijna elk album terugkwam. De Flaterfoon, waarmee hij te pas en te onpas kamers, gebouwen of delen van de stad in puin legde.
Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar mijn eigen favoriete muziekale uitvinding is de Theremin.
Een Theremin is een klein doosje met twee metalen sprieten er aan: een ronde platte spriet aan de ene kant en een lange rechte spriet aan de andere.
Dat ziet er misschien wat minder indrukwekkend uit. Maar dit is wat je er mee kunt:
Je verandert het geluid dat het apparaat maakt door met je handen in de buurt van die sprieten te zwaaien. Die sprieten zijn antennes die een elektromagnetisch veld uitzenden. Door ‘iets’ (zoals dus je hand) in de buurt van de antennes te houden verander je het veld, waardoor het apparaat een ander geluid maakt.
Waarom het mijn favoriete instrument is?
Niet alleen omdat het zo’n fantastisch geluid maakt, maar omdat er ook nog een geweldig verhaal achter zit. De uitvinder was Léon Theremin, een Russische natuurkundige die in 1920 het apparaat ontwikkelde en er vervolgens mee op tour door Europa en de VS ging.
Tot zover niet veel bijzonders.
From Russia with Love
Al snel daarna wordt het een soort spionage-thriller, waarover je uren over kunt lezen op het internet. De korte versie:
“In 1938 keerde Theremin om onopgehelderde omstandigheden terug naar de Sovjet-Unie, waarop in de westerse Wereld niets meer over hem werd vernomen en men lange tijd aannam dat hij kort daarop was gestorven. Echter, na zijn terugkeer werd hij kort daarna wegens anti-Sovjetpropaganda gearresteerd en veroordeeld tot een tienjarige werkstraf. Theremin verbleef een tijdlang in een Goelag, maar wist uiteindelijk op te klimmen binnen de geheime dienst. In academie voor gevangen wetenschappers in Moskou nam hij deel aan de ontwikkeling van vliegtuigen.”
Uiteindelijk ontwikkelde hij in 1945 “The Thing“, een afluisterapparaat dat zeven jaar lang in vol zicht in de Ambassade van de VS in Moscou heeft gehangen.
Dat zie ik de uitvinder van de blokfluit toch niet zo snel doen.