Selecteer een pagina

Ik volg al enige tijd de discussie over het basisinkomen. Bij de Correspondent Rutger Bregman schrijft al drie jaar artikelen over zijn zoektocht naar het basisinkomen.

Dat heeft hij onlangs samengevat in een TED talk.

Hoe meer ik er over lees en hoor, hoe meer ik ervan overtuigd raak. Niet alleen omdat het mij persoonlijk van een inkomen verzekert. Niet alleen omdat het een manier is om armoede te bestrijden.

Maar ook omdat dat de richting is die we op gaan. Er wordt al heel lang gewaarschuwd voor de toenemende inkomensongelijkheid en de mogelijke gevolgen daarvan.

Er wordt ook al jaren geroepen dat onze banen overgenomen zullen worden door robots. Met de komst van de kunstmatige intelligentie zal dit alleen maar sneller gaan.

En is geen natuur- of grondwet die zegt dat je geen robot kan of mag bouwen die de straten veegt, koeien melkt, huizen bouwt of administraties bijhoudt.

Dus is er geen reden om er op te vertrouwen dat het niet gaat gebeuren.

Wat is een mens waard?

Dus waar hebben we menselijke arbeid voor nodig dan? Wat is arbeid nog waard?

Wie zegt dat we alleen zoveel geld waard zijn als het werk dat we kunnen verzetten? Als we iets ‘nuttigs doen’?

Wat als je dan hoort dat ‘de slimste mensen van mijn generatie zich bezighouden met het vinden van manieren om meer mensen op advertenties te laten klikken’. Ze verdienen een hoop geld, dus dan vinden we die arbeid blijkbaar erg nuttig.

Kllllllllllllik

Waarom kunnen we wat we mensen waard vinden niet loskoppelen van wat mensen doen? Waarom moeten we mensen überhaupt iets waard vinden?

Ik denk dat het veel met vertrouwen te maken heeft, en daar is ook al een hoop over gezegd.

Ik denk ook dat dit verbonden is met de huidige (over)waardering van de betawetenschappen. Daar zijn de uitkomsten tastbaar en meetbaar, er kan productie gedraaid worden.

Om verder te komen hebben we een ander systeem nodig. Een systeem dat niet meer gebaseerd is op concurrentie en productie, maar op samenwerking en creatie.

Maker Movement

Eén voorbeeld van een ander systeem is de Maker Movement. Binnen deze beweging houden mensen zich bezig met (de naam zegt het al) maken. Van wat, dat maakt niet uit. Je kunt alles maken, van kleding tot meubels tot robots tot software. Het gaat er alleen maar om dat je het zelf maakt. En vooral dat je het samen maakt.

Een van de pijlers van de Maker Movement is Open Source: deel met iedereen wat je doet, waarom je het doet en hoe je het doet. Zonder voorwaarden, iedereen is vrij om het te bekijken, becommentariëren en vooral om te helpen. Doorgeven wat je maakt, echte co-creatie? Zit ons ego nog in de weg?

Wat krijg je dan? De meest bizarre creaties en rare (ja, daar zijn ze!) uitvindingen. Wat heb je er aan? Dat weet je nooit, maar ik weet zeker dat niks ervan verloren energie is. Het is spelen, en spel heeft altijd nut.

Super nuttig

Vrij gequote naar Henk Oosterling: ‘Alles wat je doet heeft nut, ook al denk je op dat moment dat het geen nut heeft’.

Als mensen vanuit vertrouwen de vrijheid krijgen om te creëren waar ze zelf in geïnteresseerd zijn, dan zal dat altijd tot nut van de groep zijn.

Ik ga 2-3 september zeker kijken op de Maker Faire in Eindhoven. Wie gaat er mee?