Selecteer een pagina

Ik ben een groot fan van Nintendo en één van de redenen daarvoor is de hardware die ze maken. Nintendo heeft al vele rare accessoires en spelcomputers gemaakt, met meer of minder succes.

Ook hebben ze op verschillende manieren hun spelcomputers aan elkaar gekoppeld. Een voorbeeld daarvan is de link tussen de GameBoy en de GameCube, waardoor je onderdelen van bepaalde GameCube spellen op je GameBoy kon spelen, of hem als controller kon gebruiken

GameBoy link naar GameCube

De GameCube en GameBoy bestaan al een tijd niet meer, maar er zijn een hoop mensen die de spellen nog steeds willen spelen, het liefst op hun PC. Daar hebben hobbyisten speciale software voor gemaakt die een spelcomputer nadoet (emuleren). Zo heb je voor de GameCube de emulator Dolphin, en voor de GameBoy de emulator Higan.

Omdat de hardware en software van Nintendo niet openbaar zijn, moeten deze programma’s maar ongeveer gokken hoe het allemaal werkt, en daar gaat een hoop tijd en moeite in zitten.

Een verbinding emuleren

Daarom werd ik erg vrolijk toen ik ontdekte dat de makers van die twee losse emulators (Dolphin en Higan) het samen voor elkaar hebben gekregen om die connectie tussen de GameCube en GameBoy óók te emuleren!

Op één computer draai je beide emulators, die dan met elkaar communiceren om de verbinding op te zetten. In dit filmpje een demo, het linker scherm is de Dolphin emulatie, het rechter scherm de Higan emulatie.

Op het moment kan het ook al via internet, dus op de ene computer de GameCube emulator draaien, op een andere de GameBoy.

Deel Twee: Four Swords / Five GameCubes

Voor die link tussen de GameCube en de GameBoy had Nintendo een spel gemaakt die gebruik maakte van vier gameboys, genaamd Four Swords. Het ging om een spel waarin je op de tv met z’n vieren tegelijk speelde met de GameBoys als controller. Als je in het spel een huis in ging dan verdween je van het grote scherm en ging de actie verder op het schermpje van jouw gameboy.

Ongeveer zo (ik kan er helaas geen duidelijk filmpje van vinden)

Four Swords, One GameCube, Four GameBoys

Nou had Nintendo nóg een accesoire gemaakt, de Gameboy Player. Een stuk dat je onder je gamecube klikte en waar je gameboy spellen in kon steken. Die kon je dan op je tv spelen.

GameBoy Player

Het kwam er eigenlijk op neer dat dat kastje een complete GameBoy was die het beeld via de GameCube naar je TV stuurde.

En als je de GameBoy Player combineert met de GameBoy Link van hierboven, dan krijg je het fantastische Four Swords, Five Gamecubes (en een enorme bende aan kabels):

Four Swords Five Gamecubes