Selecteer een pagina

“Nou, het is klaar hoor meneer.” De stem komt vanuit de meterkast. “U heeft weer internet.” Het nieuwe internetkastje moest door een ‘erkend installateur’ geplaatst worden. Prima. Je moet er een hele middag voor reserveren, en na een kwartier staan ze weer buiten. Ook prima.

Ik wil alle apparaten in huis weer aansluiten wanneer ik merk dat er maar twee internetpoorten op het nieuwe kastje zitten. En ik heb er vier nodig. Ai. Gelukkig is er bij ons om de hoek een enorme Media Markt, waar ik na even zoeken het rek met switches vind. Zes meter switches, drie schappen hoog. Ik zucht. Ik kijk naar de prijzen en vind een switch met 5 poorten voor 25 euro.

TP-Link gigabit switch

Maar dat merk, dat zegt me niet zoveel. TP-link? De doos ernaast is van Netgear. Goed merk, dat ken ik dan weer wel. Ook vijf poortjes, maar dan opeens voor 35 euro. Beetje overdreven. Toch maar voor TP-link gaan dan? Ik kijk verder. Nog een Netgear, 8 poortjes. 50 euro. TP-Link, 8 poortjes, 40 euro.

En dan: nóg een Netgear, 8 poortjes… 24 euro.

–Bzzzzzt– doet mijn hoofd. Mijn logica was: Netgear is een bekender/beter merk, dus duurder. Acht poortjes is meer materiaal dan vijf, dus duurder. Nu heb ik een apparaat met méér poortjes, én van het betere merk, dat goedkoper is dan degene met minder poortjes van een onbekend merk? Ehhhh?

Wanhopig kijk ik op de zijkant van de doos, bij de specificaties. Alsof ik daar wat vanaf weet. En ja hoor. Switching Capacity 10Gbps (Non-blocking), Jumbo Frame: 16 KB, IGMP Snooping, 802.1p/DSCP QoS. Dus.

Tien minuten lang staar ik naar het rek. Mijn hoofd is leeg. Dan geef ik het op, pak de doos die ik als eerste in mijn hand had en vertrek richting kassa.

‘Oh wacht, ik moet ook een stekkerdoos hebben!’ Al snel vind ik het rek met 40 vierkante meter stekkerdozen. Ik loop er heen en pak de eerste de beste met vier stopcontacten, want ik heb vier stekkers in de meterkast. 15 euro. Zo, dat is best prijzig. Ik kijk verder. Ernaast hangt er een met vijf stopcontacten, 15 euro. Nog een: vier stopcontacten, maar met aan/uitschakelaar op de stekkerdoos, 12 euro. Allemaal van hetzelfde merk. Ik vrees het ergste, en pak de langste en meest ingewikkeld-uitziende.

Acht stopcontacten, met aarde, schakelaar en indicatorlampje.

8 euro.

–BZZZZZZZZT–

Terwijl ik de winkel uitloop besef ik me opeens waar de Media Markt voor bedoeld is. Het is helemaal geen elektronicawinkel, het is een winkel die je helpt de verlichting te bereiken! Dit is namelijk hetzelfde als wat zenboeddhisten met hun raadsels voor elkaar proberen krijgen:

Kortsluiting van de geest, waarna je jezelf kunt ontstijgen.

Opgeruimd loop ik richting mijn fiets.

MeditateMarkt. Voor elektronica en Verlichting!