Selecteer een pagina

Op dit blog schrijf ik over uitvinders en uitvindingen. Maar ik vraag me af wat een uitvinding eigenlijk is.

De Van Dale helpt niet zoveel:
Uit·vin·ding (de; v; meervoud: uitvindingen)
1 het uitvinden
2 dat wat is uitgevonden

‘Dat wat is uitgevonden’. OK! Duidelijk! (…?) Maar wat is uitvinden dan?
Uit·vin·den (vond uit, heeft uitgevonden)
1 iets nieuws bedenken of maken
2 te weten komen

“Iets nieuws bedenken”. Daar kom ik ook niet veel verder mee. Wikipedia dan:
“Een uitvinding is een vernuftig gevonden oplossing voor een probleem meestal in de vorm van een product. Vaak ligt er een gedachtesprong aan de basis van de uitvinding. Een uitvinding stelt de mens in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Een “vernuftig gevonden oplossing voor een probleem” dus. Moet er altijd een probleem zijn dan? Kan je niet gewoon iets uitvinden omdat het leuk is? Volgens mij is deze omschrijving vooral geschreven is met een patent (octrooi) in het achterhoofd.

Patenten en registraties

Een patent is een officiële registratie van een idee of uitvinding. Dat idee kan een ’traditionele’ uitvinding zijn, een apparaat zoals een broodrooster. Maar het kan ook een proces zijn: hoe vervoer ik zo snel mogelijk mijn goederen naar de klant? Ook software kan gepatenteerd worden, al is daar een hoop gedoe over.
Wanneer je patent eenmaal geregistreerd is, dan heb jij voor bepaalde tijd het alleenrecht om (commercieel) gebruik te maken van je uitvinding. Een klein beetje vergelijkbaar met auteursrechten voor muziek bijvoorbeeld.

Omdat een patent een officiële registratie is, moet het idee wel aan bepaalde regels voldoen. Nou kan je je uitvinding laten registreren in verschillende landen of regio’s, en elk heeft zijn eigen set regels. Maar over het algemeen komt het ongeveer hier op neer:
-Een ontdekking is niet perse een uitvinding
-De uitvinding moet nieuw en bruikbaar zijn
-Er moet een ‘inventieve stap’ gemaakt zijn, het mag niet vanzelfsprekend zijn

Rode bakstenen en een inventieve stap

Als ik dat laatste punt teruglees, denk ik dat de inventieve stap het dichtst bij de kern van een uitvinding komt. Het is ook meteen het meest grijze gebied. De denkstap die gemaakt moet worden, mag namelijk niet vanzelfsprekend zijn voor iemand die in hetzelfde gebied werkt. Out-of-the-box denken dus. Als je rode bakstenen maakt en iemand wil graag gele bakstenen van je kopen, dan kun je je rode bakstenen geel verven. Maar dat is niet echt vernieuwend. Misschien kun je een manier te bedenken waardoor de bakstenen tijdens het bakken vanzelf geel worden. Dan kan dat proces (of het product) wél vernieuwend zijn. Dat denk ik tenminste. Ik ben geen bakstenenbakker.

Als je patenten gaat lezen (mocht je daar zin in hebben) dan kom je daarom vaak zinnen tegen als: ’to our surprise’ of ‘unexpectedly’. Het lijkt me dat de uitvinder het al van verre aan zag komen, het was tenslotte zijn idee. Maar hij moet de niet-vanzelfsprekenheid zoveel mogelijk benadrukken. Wanneer ik zo’n zin lees dan zie altijd zoiets voor me:

shocked!

Als je kijkt naar patenten dan is die inventieve stap dus voor mij hetgene wat een echte uitvinding het meeste definieert. Een denkstap die een ander niet zomaar zal doen, of al gedaan heeft.

Ook nog op Wikipedia: “Een ‘uitvinding’ is bovendien de gebeurtenis van het ontstaan van de oplossing.”
Dat klinkt mooi.

‘De gebeurtenis van het ontstaan van de oplossing’.

Eureka!?

Lees verder over patenten

Patenten deel 2: Waarom wil je eigenlijk een patent?

Patenten deel 3: Claims en Prior Art.