Selecteer een pagina

Sommige mensen zijn dokter. Sommige mensen mogen dr. voor hun naam zetten. Sommige dokters mogen dr. voor hun naam zetten. Lang niet alle doctors kunnen zich dokter noemen.

Of zoals wikipedia het zegt
Een dokter hoeft geen doctor te zijn om als arts te mogen werken.

Promotieonderzoek

Als je uitgestudeerd bent maar toch graag nog wat langer op de universiteit rond wilt blijven hangen kun je gaan promoveren. Dat betekent dat je je vier jaar lang bezighoudt met een héél specialistisch onderwerp waarvan jij, na afloop van die vier jaar, waarschijnlijk de enige bent die begrijpt wat het inhoudt. Tijdens mijn eigen promotieonderzoek kwam ik een illustratie tegen die vrij goed weergeeft hoe je kennis zich ontwikkelt tijdens je studie. Even klikken en scrollen, ik zie je zo weer terug

Maar dat terzijde. Na afloop van die vier jaar moet je een boekje schrijven (je thesis), die je vervolgens moet verdedigen. Dat gaat helaas niet ongeveer zo:

Wondermark

Maar dat ook terzijde.

Mocht dat allemaal gelukt zijn, dan mag je je in Nederland doctor noemen en de afkorting dr. voor je naam zetten. Dat brengt soms wat verwarring teweeg, zoals bij onze kinderen. “Papa, ben jij nu een echte dokter?”

Hoe komen die titels zo verwarrend? Daarvoor moeten we terug naar het begin van de wetenschap. Dat begint, zoals zo veel dingen, ergens bij de Oude Grieken.

Griekse wetenschap

De Grieken zijn zo’n beetje de grondleggers van wat wij in de westerse wereld wetenschap noemen. Verschillende grote Griekse denkers hielden zich bezig met hoe de natuur nou eigenlijk in elkaar zit. Sommige Grieken deden dat door experimenten uit te voeren, maar er werd ook vooral veel nagedacht en geredeneerd.

Vandaar dat deze bezigheid natuurfilosofie werd genoemd. Veel van deze kennis is vervolgens geleend door de Romeinen, die er hun eigen steentjes aan bij hebben gedragen.

(Nog even geduld, we zijn bijna bij de doctor)

De denker

Middeleeuwse wetenschap

In die tijd werden in Europa de eerste universiteiten gesticht. Deze waren waarschijnlijk gebaseerd op het hoger onderwijs dat in die tijd voornamelijk door de kerk georganiseerd was. Zo werd het Latijn ook overgenomen als universitaire voertaal.

De beginnende universiteiten hadden vaak vier faculteiten: de basisfaculteit van de vrije kunsten en dan de hogere faculteiten van theologie, geneeskunde en wet.

Op die manier begon je dus in de faculteit van de vrije kunsten en wanneer je daar uitgestudeerd was dan kon je door naar een van de hogere faculteiten. Was je helemaal klaar dan kreeg je de titel doctor, maar dan wel bijvoorbeeld doctor in de geneeskunde. Het woord doctor komt van het latijnse docere, lesgeven: was je klaar met je studie dan werd je verwacht in staat te zijn je kennis over te kunnen dragen.

De Dingen der Natuur

Die vrije kunsten van de basisfaculteit waren vakken waar de oude Grieken zich graag mee bezig hielden, waaronder dus de natuurfilosofie. Later werden de vrije kunsten interessant genoeg gevonden om daar ook in door te studeren en kon je dus ook doctor in de (natuur)filosofie worden.

Zo zijn we uitgekomen op een doctor in de filosofie en een doctor in de geneeskunde. Die titels zijn in de loop van de tijd verbasterd tot doctor en dokter. In het Engels zijn ze er wat netter mee omgegaan. Zo wordt je niet zomaar een dr. maar Ph.D., een Doctor of Philosophy. En de Amerikanen zijn (officieel) nog consequenter en geven een dokter de titel MD oftewel Medical Doctor.

En in sommige Europese landen kan je het fantastische Dr. rer. nat. behalen, doctor rerum naturalium. Wat zoveel betekend als doctor van de dingen der natuur. Zit je dan met je Ph.D.

Beschermde titels

In het Nederlands is het officieel geregeld via beschermde titels. Dat zijn titels die je alleen bij je naam mag zetten als je het bijbehorende diploma hebt gehaald. Gebruik je het toch zonder diploma dan ben je strafbaar.
De juiste term voor dokter is namelijk arts, maar dokter is gebruikelijker.

Helaas is het ook niet altijd duidelijk welke titels er nou beschermd zijn en door wie. Met wat zoekwerk zijn er wel lijstjes te vinden, bijvoorbeeld het lijstje ‘gereglementeerde’ beroepen zoals arts, diëtist en octrooigemachtigde, maar ook embryowinner, springmeester en vuurwerkdeskundige. Jawel!

Wilde ik nog ergens heen met dit verhaal? Ik weet het niet meer!

Maar ik ben wel op een goed idee gekomen! Het is tijd voor een nieuw item:

Het doctorsspreekuur

Voor al uw natuur-filosofische klachten, kwalen en pijnen!

dr. Hoofdwerker is klaar om u te zien

Stel gerust uw vraag, u hoeft zich nergens voor te schamen!

Waarom is de lucht blauw?
Hoe werkt een batterij?
Wie heeft de Dieselmotor uitgevonden?

Ik beweer niet dat ik overal een kant en klaar antwoord op heb, de huisarts schrijft u ook wel eens een doorverwijzing!
(en trouwens, de huisarts heeft tegenwoordig ook gewoon google openstaan)

Meld u aan via het inschrijfformulier!

In de tussentijd kunt u genieten van een wachtmuziekje