Selecteer een pagina

Tijd voor een nieuwe update! De eerste link in elke alinea gaat naar het oorspronkelijke artikel op De Hoofdwerker

De verklaring als bewijs

Heel veel dingen die we ‘weten’, hebben we alleen maar aangenomen van anderen. Als je dat een probleem vindt dan kun je een lijstje maken van alle dingen die je weet maar waarvan je het bewijs niet kent. (Ik kan je alvast verklappen dat dat een héél lang lijstje wordt)

Waarom nemen we dingen aan waar we het bewijs niet van kennen? Waarom gaan we niet op zoek naar dat bewijs? Willen we het niet weten?

Vorige week las ik een artikel waarin iemand zoekt naar een verklaring voor waarom sommige onmogelijke dingen, waarschijnlijker lijken dan andere. Denk aan de verschrikkelijke sneeuwman in vergelijking met een draak.

Yeti-spotted-in-Spain

Aan het einde van het artikel staat: we kunnen een verklaring accepteren als een vorm van bewijs – iets dat we, over verschillende domeinen, constant doen. Als iemand een mooie verklaring (of een mooi verhaal) heeft, dan kunnen we dat aannemen als bewijs.

Hier geloofde ik meteen in.

Geen bananen

De banaan is een monocultuur, wat betekent dat elke banaan genetisch gezien dezelfde banaan is. Het gevaar van monoculturen is dat wanneer er een ziekte toeslaat, alle planten ziek zullen worden omdat het dezelfde plant is. Dat staat nu ook weer te gebeuren met de banaan, De Correspondent schrijft een mooi artikel over hoe dit gebeurd is en hoe een Nederlander de banaan probeert te redden.

Monocultuur

esp

 

Een monocultuur: de mens heeft ervoor gezorgd dat er op de wereld over vele hectaren exact dezelfde boom groeit.

In Utah groeit een esp. Een esp die 430.000 vierkante kilometer beslaat.

 

Net als die bananen gaat het om duizenden (miljoenen?) kopieën van dezelfde boom. In tegenstelling tot de bananen heeft de mens hier niks mee te maken gehad. Maar ook in tegenstelling tot de bananen staan deze espen met elkaar in verbinding.

Het is één boom.

“this unified colony of aspen trees might be the oldest living thing on the planet.

It is also the most massive known organism in the world.”

En helaas, net als de banaan, wordt deze esp aangetast door een ziekte.

Een echte uitvinder

Tesla was een echte uitvinder. De eigenaar van Tesla Motors (Elon Musk) is ook een echte uitvinder en wordt regelmatig vergeleken met het stripfiguur Iron Man. Richard Browning is bezig een werkend Iron Man pak te maken.

(Jaja, dat was een paar stapjes, maar ik wilde gewoon dit filmpje delen!)